sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Tekniikka pohdintoja


Laajemman historian tutkimisen jälkeen mietin, mitä tapahtumia ja aiheita Pirkkalan historiasta nostaisin työssäni esille. Valinnanvaraa oli paljon, kuten sota-aika, luonto, teollisuus, Pirkkalan jakautuminen ja tunnukset.

Aiheen rajaamisen ohella mietin, millä tekniikalla toteuttaisin lopullisen päättötyöni. Ensiksi ajattelin tekniikkavaihtoehtona jotain laajempaa neule- tai virkkaustyötä, mutta ne tuntuivat liian tavalliselta. Mielessäni kävivät myös ompelukonetyö ja puutyöt (sarja sota-ajan puuleluja). Työn tekemiseen käytettävissäni olevat pienet tilat rajasivat hieman työn fyysistä kokoa ja tekniikkaa. Ajattelin valita sellaisen tekniikan, jota voisin tehdä kotona, sillä silloin työn teolle olisi helpompi järjestää aikaa, kun ei tarvitse erikseen lähteä. Matkoihin ei tällöin mene kallista työaikaa.  

Historiaa tutkiessani mieleeni tuli, että voisin tuoda historiallisuutta esille myös työn tekniikassa, joten päädyin lopulta valitsemaan toteutustavaksi ryijyn. Mielestäni ryijytekniikka sopisi hyvin aiheeseeni, sillä ryijyjen historia on hyvin pitkä ja ne ovat symboliikaltaan mukailleet tietyn ajan tapahtumia. Pirkkalallakin on kaksi omaa ryijyä.

PIRKKALAN RUUSURYIJY ommellen 120 x 160cmPIRKKALAN SEUTU ommellen 140 x 175cm


Lainasin ryijyihin liittyvää kirjallisuutta, joista etsin tietoa ryijyn historiasta. Aatelisryijy, arkipeite ja arvotekstiili -kirjassa kerrotaan Vesilahden ryijyjen avulla eri aikakausien pääteemoista ja -symboleista.


-Karoliina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti