torstai 28. huhtikuuta 2016

Valmiin työn arviointia

Palataan hetkeksi aikaan jolloin mietin teenkö Näpsän päättötyötä ja käsityön lukiodiplomia. Ajatus suuresta käsityöprojektista tuntui aluksi epätoivottomalta ja ei oikein saanut otetta siitä, mistä pitäisi aloittaa. Ohjeissa sanottiin, että työssään kannattaa tuoda esille se tekniikka ja osaaminen, minkä parhaiten osaa, mutta kuitenkin painotettiin, että ensin on oltava jokin tarina ja aihe, mitä aloittaa työstämään ja kehittää niiden rinnalle tekniikka. Ennen ohjaava opettaja on sanellut mitä tehdään (tekniikka, aihe). Nyt pitäisi itsenäisesti osata tehdä nämä päätökset painottaen, että opettaja ei saa auttaa.

Itseäni helpotti jonkin verran se, että yhdistin Näpsän päättötyön ja käsityön lukiodiplomin, koska minun pitää valita työni aihe lukiodiplomin aiheista. Kun ensimmäisen kerran näin aihevaihtoehdot, ajattelin, että mikään aiheista ei täysin miellytä, mutta ehkä ne avautuvat ajan myötä. Tämänkin jälkeen ajatukset leijailivat hajanaisesti eikä niistä tahtonut millään tulla yhtenäistä kokonaisuutta. Lopulta, kun otin itseäni niskasta kiinni, aloin perehtyä paremmin työn aiheen vaihtoehtoihin.

Suunnitteluvaiheessa piirtelin monia vaihtoehtoja ryijyn koostumuksesta ja kuvioista samalla kun perehdyin Pirkkalan historiaan. Suunnitelmat vaihtuivat monta kertaa jo ennen kuin ne päätyivät paperille. Tärkeintä oli kuitenkin saada joitakin ajatuksia myös paperille, jotta oli helpompi saada ajatukset kasaan ja suunnitteluprosessia eteenpäin. Tekniikkaa ja materiaaleja pohdiskellessani ajatuksena oli käyttää luonnon omia materiaaleja eikä keinokuituja.

Aiheen selkeydyttyä ja suunnitelman teon jälkeen itse työn tekeminen oli itselleni kaikista helpoin osuus projektissa ja se onnistui ongelmitta. Tein ryijyä mielelläni, sillä oli jo aikaisemmi kokeillut ryijyn tekoa ja sitä tehdessäni pystyin unohtamaan syksyn kouluasiat ja vihdoin keskittymään täysillä käsillä tekemiseen. Loput ryijyn teosta jätin hiihtolomalle, kun silloin oli jälleen aika jättää kouluhommat sivuun.

Mielestäni lopullinen työni vastaa omia odotuksiani ja suunnitelmiani, jotka toki muuttuivat hieman työn edetessä. Eniten itseäni jännitti, että vastaako omat ruutupiirrokseni haluamaani kuvioita tehdyssä ryijyssä, sillä suunnittelin ruutupiirrokset itse, mutta hyvin ne onnistuivat. Aikaisemmin tekemässäni ryijyssä oli kuviona vaahteranlehti ja sen takia halusin myös tähän ryijyyn jotakin yhteneväisyyttä sen kanssa. Näin ollen pystyn pitämään niitä samalla seinällä yhteneväisen kuvioinnin ja värityksen takia.

Haastavinta itselleni oli pitää työstä portfoliota (tätä blogia), koska ensinnäkin blogin pitäminen oli minulle aluksi täysin vierasta ja toisekseen yleensä käsitöitä tehdessä ei tarvitse pitää tarkkaa kirjaa tekemistään vaiheista suunnitelmasta valmiiseen työhön. Vähitellen blogin pitäminenkin alkoi sujua. Ajattelin, että teen joululomalla työtä ensin ja kirjoitan jälkikäteen vasta blogia. Onneksi olin kirjoittanut ylös asioita tekemisen varrelta tulleista ongelmista ja onnistumisista niin oli helpompi sitten koota blogiin tekstit.

Kokonaisuudessaan Näpsän päättötyö ja käsityön lukiodiplomi projekti on ollut haasteellinen ja uudenlainen kokemus itsenäisestä työskentelystä, jossa itse määrää mitä tekee ja missä aikataulussa, mikä toi haasteita. Oma aikatauluni ryijyn teon osalta mukaili suunnitelmaani. En jokaisella viikolla, johon olin suunnitellut, ehtinyt tekemään, mutta kun olin suunnitellut, että jokin ryijyn osa olisi valmis tiettyyn viikkoon mennessä, se oli. Portfolion (blogin) kirjoittaminen venyi hieman aikataulusta. Projekti oli opettavainen retki myös itseensä, miten itse pystyy itselleen asettamaan tavoitteet ja toimia niin, että ne saavuttaa ajoissa ennen työn palautuspäivää.

- Karoliina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti